no trza dodać, że garnek MUUUUSOWO żeliwny a nie jakaś tania aluminiowa podróba, najważniejsze to dobrze zabezpieczyć/natłuścić ścianki coby się nie przywarły, czyli boczek wędzony (w żadnym wypadku nie parzony) pokrojony w paski kilka milimetrów i na ścianki + smalec, i na górze liść kapuchy
główny składnik oczywiście pyry, reszta to już czysta inwencja
te które robiliśmy: tak jak miłka napisała - ziemniaki, marchew, cebula + buraki (choć te imo wyłącznie dla lepszego wyglądu potrawy bo jeść ich się nie da) i kiełbacha - układasz warstwy (każdą przyprawiasz - sól. ew.wegeta + pieprz) zaczynasz od ziemniaków i kończysz ziemniakami, grubość w zależności od wielkości gara, dodatkowo każdą z warstw możesz przełożyć małą ilością smalcu dla uzyskania lepszej konsystencji potrawy (smalec oczywiście jakiś wiejski z dużą ilością skwarów, a nie shit z kostki)
(mieszasz dopiero upieczeniu)
można poeksperymentować ze świeżą białą młodą posiekaną kapuchą (też wypas) oraz niewielką ilością pietruszki zmiksowanej razem z marchewką
szczerze zachęcam do eksperymentowania
nieodłącznym jak dla mnie elementem jest sos wysoce czosnkowy czyli pół na pół jogurt naturalny z majonezem + opór świeżego czosnku (pod żadnym pozorem nie dawaj granulatu) + przyprawy (sól, pieprz, ew. wegeta i ciutka papryki) + zioła (koper i szczypta prowansji) ja jeszcze daje zmiksowane papryczki piri-piri lub trochę sosu tabasco
wszystko mielisz blenderem i wstawiasz do lodówy na kilka godzin
liść kapuchy musi być duży i jak najgrubszy (jak znacznie znikać to oznacza że potrawa zaczyna dojrzewać)
łapiesz przez rękawice i potrząsasz garnkiem (góra-dół) jak na ok. czujesz że 1/4 - 1/3 wyparowała to oznacza że git - początkowo lepiej wyciągać wcześniej i sprawdzać pyrki czy są już ok - wstawić na kolejne 10-15 min zawsze możesz a jak przypalisz to chuja ;/ pozostanie wyłącznie ten wyśmienity zapach a ze smakiem będziesz się musiał obejść
I NIE WSTAWIAMY W OGIEŃ TYLKO DO ŻARU
czas w zależności od gara jaki kupisz i wielkości żaru ale jak napisane średnio 45min-1h
@milka
garnek można już kupić w każdej byle castoramie itp. ;/
@XEN
smacznego
aha, trzeba koniecznie uważać z tym przyprawianiem kolejnych warstw gdyż sam wędzony boczek potrafi ładnie zasolić więc, lepiej nie przesalać, bo jak się za bardzo wczujesz to sam wiesz-każdemu chyba zdarzyło się spróbować wygotowanych ziemniaków hehe